Από την εποχή του Ηροδότου, η αφήγηση ήταν πάντα η δύναμη πίσω από τους πολιτισμούς. Η ικανότητα καταγραφής του χρόνου είναι αυτή που μεταφέρει τις μνήμες από γενιά σε γενιά.

Σήμερα, οι νέες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει μια πραγματική επανάσταση στην αφήγηση και τη διάδοση των ιστοριών. Η δημοσιογραφία περνά από τα χέρια των λίγων στο ευρύ κοινό, το οποίο, έχει πλέον τη δυνατότητα να πει τη δική του ιστορία μέσα από τη δική του ματιά. Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για το The Prism. Οι σκηνοθέτες Νίνα Μαρία Πασχαλίδου και Νίκος Κατσαούνης συνέλαβαν την ιδέα του The Prism, θεωρώντας την ως έναν επαναστατικό τρόπο για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

To The Prism GR2011 είναι μία συλλογική καταγραφή της Ελλάδας του χειμώνα 2010-2011, μέσα από το φακό 14 φωτορεπόρτερ που έγιναν, για πρώτη φορά, multimedia αφηγητές, με την υποστήριξη των δημιουργών. To The Prism GR2011 γυρίστηκε σε χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων.

Τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα "χτυπήθηκε" από μία, χωρίς προηγούμενο, οικονομική κρίση. Η έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σηματοδότησε την απαρχή μιας εποχής με σειρά αποκαλύψεων, η οποία ώθησε, όσους συνδέονται με την Ελλάδα, σε μια διαδικασία προβληματισμού και αναθεώρησης.

Οι Έλληνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολλά ερωτηματικά, όχι μόνο σχετικά με το μέλλον, αλλά και με το παρόν του ελληνικού έθνους, και το ρόλο του στη διεθνή κοινότητα. Σε αυτήν την ιστορική καμπή, ποιοι είναι οι "ήρωες" που αναδύονται μέσα από τα συντρίμια και τη σκόνη;

Το The Prism GR2011 ενώνει διαφορετικές οπτικές και εξερευνά τις πολύπλευρες διαστάσεις ενός βασανισμένου τόπου. Συνδυάζοντας τα multimedia - ένα μοναδικό εργαλείο αφήγησης- και τις κάμερες D-SLR, το The Prism είναι ένα συλλογικό ντοκιμαντέρ από ανερχόμενους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία του με την εμπειρία τους αλλά και την προσωπική τους ματιά. Για το The Prism συνεργάζονται, ακόμη, διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, σημαντικοί μουσικοί και πολλοί άλλοι δημιουργικοί συντελεστές, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων το The Prism δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Σας ευχαριστούμε!