facebook image

 • Yinka: Ρίμες στη Ρύπανση

  Ο Μανώλης, γνωστός και ως Olayinka ή MC Yinka για τους περισσότερους, είναι ένας Νιγηριανός μετανάστης δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Οι αφρικάνικες ρίζες του, συνυφασμένες με την ελληνική του ανατροφή, κάνουν τη φωνή του Yinka μοναδική στη μουσική σκηνή της πόλης. Ως MC που χαίρει αποδοχής και εκτίμησης, συνεργάζεται με διάφορες μπάντες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ethnic fusion, της jazz και της pop. Παίζει επίσης με τους παλαίμαχους της dub, Direct Connection, και έχει και τη δική του μπάντα, τους Urbanix. Πρόσφατα, η γειτονιά του μετατράπηκε σε πεδίο μάχης των εντάσεων ανάμεσα σε μια όλο και πιο πολυπληθή, ρατσιστική ακροδεξιά νεολαία και τους πολυάριθμους μετανάστες που κατοικούν την περιοχή.

  Ο ίδιος, παρά την ανεξέλεγκτη, συχνά, κατάσταση που επικραττεί στην πολυτάραχη γειτονιά του, καταφέρνει να εμπνέεται απ' όσα βλέπει, χρησιμοποιώντας τους στίχους του ως όπλα ενάντια στις διακρίσεις που διαποτίζουν τον κόσμο του, υπερασπιζόμενος με όλες του τις δυνάμεις τα δικαιώματα των του λαού του.

 • Από Μακριά

  Ο Μάνος και η Ευδοκία ήρθαν στα Κύθηρα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το ζευγάρι εγκατέλειψε την Αθήνα για διαφορετικούς λόγους. Το νησί τούς κέρδισε αμέσως. Έγιναν κομμάτι του μικρόκοσμου αυτού του μαγευτικού μέρους που βρίσκεται εκεί που το Αιγαίο συναντά το Ιόνιο. Τα Κύθηρα είναι ένα πολύ ζωντανό, αν και απομονωμένο, μικρό νησί, με νεόδμητο νοσοκομείο, αεροδρόμιο, όμορφες παραλίες και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και ενεργούς συλλόγους πεζοπορίας και paintball.

  Η Ευδοκία εργάζεται ως δασκάλα και ο Μάνος ως πολιτικός μηχανικός. Και οι δύο δέχονται τη ζωή όπως αυτή έρχεται και δεν φοβούνται να δοκιμάζουν καινούργια πράγματα. Η Ευδοκία και ο Μάνος ακολούθησαν τη, διαρκώς, αυξανόμενη, τάση νέων ανθρώπων που αμφισβητούν τις αξίες της καταναλωτικής κοινωνίας και αναζητούν έναν πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο ζωής.

 • H γενιά της 6ης Δεκεμβρίου

  Marchers singing anticapitalist Soviet anthems and university theatres packed to watch Communist Germany black and white movies; Either History evaded Greece and the Berlin wall never fell or it is in the making in a Greece shaken by protests and rage against the political and economic elite. Radical leftist movements, all the spectrum covered, got about 30% of the votes in the November 2010 local elections. These groups are renewed with hundreds of angry and frustrated youngsters for reasons that escape the understanding of the casual visitor. Teenagers, sometimes as young as 12, throw stones against the Parliament, brand hammers, and justify the use of Molotov cocktails as valid means of protest. At a time when Greece has achieved its higher level of economic development, how does one explain this anger? Is this movement specific to Greece given its historical particularities or is it a signal of the rise of more active and aggressive leftist protest movements?

 • Μητέρα

  Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα Κυκλαδίτικα νησιά στην Ελλάδα για να διασκεδάσουν και να ηρεμήσουν στα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Η Τήνος, όμως, δέχεται ένα διαφορετικό είδος επισκεπτών. Πιστοί από την Ελλάδα αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο έρχονται για να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα της Παναγίας.

  Η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που βρέθηκε το 1823 μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας, είναι θαυματουργή για τους πιστούς. Το προσκύνημά της είναι το σημαντικότερο ορθόδοξο προσκύνημα στην Ελλάδα.

  Πλήθος κόσμου συρρέει όλο το χρόνο στο νησί για να προσευχηθεί στην Αγία Εικόνα, να αφιερώσει ένα τάμα, να κάνει παράκληση ή να Την ευχαριστήσει για τη θεία παρέμβασή της. Οι πιστοί ανεβαίνουν από το λιμάνι γονατιστοί έως την Εικόνα. Οι μαρτυρίες τους αφηγούνται ιστορίες ανθρώπινου πόνου και αγωνίας, αλλά και πίστης και θαυμάτων.

 • Αγρύπνια

  Η ανέμελη, γεμάτη ζωντάνια βραδινή ζωή, για την οποία φημιζόταν στο παρελθόν η Αθήνα έχει σταδιακά χάσει τη λάμψη της. Οι οικονομικές πιέσεις των τελευταίων ετών φαίνεται να μην έχουν επηρεάσει κάποια μπαρ και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η όψη της πόλης γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινή, με εμφανή τα σημάδια της εξαθλίωσης. Στις σκιές των στενών και στις γωνιές των δρόμων του ιστορικού κέντρου βρίσκουν καταφύγιο ναρκομανείς και, συχνά, μετανάστες, προσπαθώντας να ανακουφίσουν τον πόνο τους.

  Το μπάσο τραντάζει το κέντρο της τσιμεντένιας πόλης, ενώ γαρύφαλλα των εξήντα ευρώ περιλούζουν, υπό το φως των προβολέων, τους τραγουδιστές στις νυχτερινές πίστες. Η νύχτα είναι μακριά και το ίδιο μακριά εκτείνεται και ο ιστός αυτής της πόλης. Οι μοτοσυκλετιστές της νεοσύστατης ομάδας, της Αστυνομίας, ΔΙ.ΑΣ, περιπολούν την πόλη, βάζοντας συχνά σε κίνδυνο τις ζωές τους καθώς διασχίζουν τους δαιδαλώδεις δρόμους της. Στο τέρμα του αστικού ιστού, μια αμφιλεγόμενη νέα χωματερή έχει προκαλέσει μια σειρά από συγκρούσεις, συχνά αιματηρές, ανάμεσα στους κατοίκους της Κερατέας και τα ΜΑΤ.

  Τα φώτα της πόλης τρεμοπαίζουν, δονούνται εναρμονισμένα με την ενέργεια των ανθρώπων, καθώς κάποιοι χορεύουν, κάποιοι κοιμούνται, κάποιοι περιπολούν (ή φρουρούν), κάποιοι διαμαρτύρονται και κάποιοι περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους της, προσπαθώντας να γιατρέψουν την αϋπνία τους με μια κάμερα.